SharePoint 2010 hotfix installation problems


We patched yesterday a SharePoint Server farm (2 SP servers) with three cumulative updates (Aug, Oct, Dec 2011) and faced the following errors:

  • Failed to install the application content files
    • Additional Extra info:
      • Object reference not set to an instance of an object
    • StackTrace:
      • at Microsoft.SharePoint.Administration.SPAspConfigurationFile.ApplyActionToXmlDocument
      • at Microsoft.SharePoint.Administration.SPAspConfigurationFile.MergeWebConfig
      • at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebService.ApplyApplicationContentToLocalServer
      • at Microsoft.SharePoint.PostSetupConfiguration.ApplicationContentTask.Run
    • Cause:
      • We encountered an orphaned config file in the <14-hive>/config folder.
    • Solution:
      • just moved the file to a backup location and the problem was solved
  • “Failed to upgrade SharePoint Products”
  • “Upgrade Timer job is exiting due to exception”
    • Additional Extra Info:
      • Microsoft.SharePoint.Upgrade.SPUpgradeException: Upgrade completed with errors
    • Cause
      • An extra created log-error file was created with additional information concerning the upgrade. we had 2 extra problems in the SP configuration
        • [Found a missing feature Id]
        • File [Features\featurename\webpartX.webpart] is referenced [1] times in the database [WSS_Content], but is not installed on the current farm
    • Solution
      • Foud a missing feature Id
        • Go to the Content DB and use the follow sql statement to obtain the SiteUrl of the site where the missing feature is located
          • SELECT f.FeatureId, Title, FullUrl
            FROM Features f
            INNER JOIN Webs w ON f.WebId = w.Id
            WHERE FeatureId = ‘<featureId>’
        • use this tool to remove missing features: http://archive.msdn.microsoft.com/WssRemoveFeatureFrom
      • File XX is referenced [1] times in the database [WSS_Content]
        • Go to the Content DB and use the follow sql statement to find back the location of the missing file(s)
          • SELECT FROM AllDocs WHERE SetupPath like ‘%<missingfilename>%’
        • Delete the file from that location via the interface
        • Clear the recycle bin (or at least that deleted file ;-))

After installing a hotfix, it (could) be helpfull to restart the server before executing the PSConfig wizard.

Advertisements
This entry was posted in Sharepoint and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to SharePoint 2010 hotfix installation problems

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s